måndag 11 maj 2009

Folkpartiet gör skillnad

Folkpartiet gör skillnad

Nu är det snart dags för val till Europaparlamentet, ett val som många människor väljer att negligera och strunta att rösta i. Då kan det vara bra att Folkpartiet är ett parti som allt sedan Sverige gick med i EU har medverkat till att göra en skillnad till det bättre för människor i deras vardag och för rättssäkerheten och offentlighetsprincipen.

Hadar Cars, folkpartiets första EU parlamentariker tog initiativ till att EU skulle ställa som krav för medlemskap att dödsstraff inte tillämpades. Detta har bidragit till högre rättssäkerhet för den enskilda medborgaren i hela EU.

I valrörelsen inför 1999 års EU-val lovade Marit Paulsen att kämpa för bättre regler för djurtransporter, stärkta konsumenträttigheter och säkrare mat. Under den mandatperiod som Marit satt så såg hon till så att detta till stor del gemomfördes. Det finns faktiskt ingen annan EU-parlamentariker från något land som lyckats lotsa igenom fler av sina förslag genom EU:s politiska system. En duktig EU-parlamentariker kan få mycket gjort. Marit Paulsen har visat det. Nu ställer Marit Paulsen på nytt upp i Europaparlaments valet och hon kommer alldeles säkert bidraga till att göra en skillnad till det bättre för människor.

Cecilia Malmström vår EU minister bidrog under sin tid till att göra EU:s institutioner mer öppna och offentlighetsprincipen där EU utskottens handlingar har blivit mer tillgängliga för allmänheten. Detta är bara några exempel för att belysa att Folkpartiet har gjort skillnad.

Men det är snart val igen och Folkpartiet vill på nytt få möjlighet till att göra skillnad i vardagen. Folkpartiet vill arbeta för säkrare mat i hela EU.
Folkpartiet tror på Vårdval Europa. Alla patienter ska ha rätt att söka planerad vård i andra EU- och EES-länder, utan förhandsbesked. Hemlandstinget ska stå för kostnaden och ersätta vårdgivaren direkt. Landsting­en ska informera om möjligheterna till vård i övriga EU.

Folkparitet vill ha en klimatsmart europeisk energipolitik. Klimatsmart, koldioxidfri energiproduktion, ef­fektiv energianvändning och hållbara lösningar ska vara hörnstenar i EU:s energipolitik. Här ingår vidare­utveckling av energieffektivitet, kärnkraft, förnybara energislag samt koldioxidlagring (CCS). Vidare så vill Folkpartiet minska utsläppen till lägsta kostnad. In­satser för att minska utsläpp i andra länder inom och utanför EU ska räknas in när bidragen till EU:s mål från respektive medlemsstat ska uppfyllas.

Folkpartiet har tidigare sagt nej till krångel Sverige nu säger vi även nej till krångel Europa och vill Samma regler överallt. All EU-lagstiftning måste förenklas, så att den tolkas likvärdigt både i hela Sverige och i hela EU. Statliga myndighe­ter måste tydligt rekommendera kommunerna hur reglerna ska tillämpas.
Alla ska följa reglerna. Inför tuffare straff för länder som inte inför EU-regler i tid. Kommis­sionen bör skärpa sin övervakning och snabbt gripa in när konkurrenslagstiftningen inte följs. Ta bort onödiga regler. Kommissionen ska utvärdera effekten av alla EU-regler, nya som gamla, i syfte att föreslå förenkling eller avskaffande.

Detta är bara ett axplock från alla områden där Folkpartiet vill göra skillnad i Europaparlamentet, en skillnad som påverka oss alla även i vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar