torsdag 29 oktober 2009

Fritt vårdval

Efter att ha varit på enhetsråd på Solrosen i Linköping så kan jag bara säga att tack och lov för att det finns möjlighet till ett fritt val av utförare i Linköping. Förutom en engagerad och lyssnande verksamhetschef så fanns det boende som verkligen lade en stor vikt på sin boendemiljö och som aktiv tog del hur den kunde förbättras.

Tyvärr så ifrågasätts detta fria vårdval av en hel del inom Socialdemokratin, där en del motioner på deras landsmöte går i riktningen att starkt begränsa detta fria vårdval. Då är det viktigt att som liberal lyfta fram fördelarna med ett fritt vårdval så att medborgarna får en mera rättvisande bild. Inom S lyfts de negativa exemplen fram allt för att den som lyssnar på deras förvanskade budskap skall få en negativ bild av privata alternativ.

Det negativa existerar och vi skall inte blunda för detta, men som tur är så är detta en väldigt liten del av hela den privata verksamheten. Vinsterna med privata utförare är b la att brukaren har en större valfrihet av tjänster och kan välja det alternativ som passar honom eller henne bäst.

Jag är även av den åsikten att hela vården av de äldre har lyfts flera steg sedan de privata vårdutförarna trätt in på marknaden. Konkurrens leder till utveckling och framsteg vilket brukaren vinner på.

Därför är det viktigt att fortsätta och värna och lyfta fram goda privata utförare som föregångare till en bättre vård. Jag skulle önska att vi även fick in fler mindre privata utförare så att mångfalden inom vården ökar ytterligare. Min vilja är att arbeta för en ökad mångfald och en högre kvalitet inom vården.

Thomas Bystedt Fp, ditt personliga alternativ i valet 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar