måndag 26 oktober 2009

Rätt person på rätt plats

Efter att ha jobbat en del med medicinsk organisation under min utbildning så har jag förstått vikten av att ha rätt person på rätt plats. Om det administrativa arbetet utförs av rätt personal, som är administrativt utbildade, så kan 1,8 miljoner vårdtimmar frigöras i landstinget i Östergötland. Detta hade bidragit till att vårdköerna hade försvunnit.

Idag är tyvärr situationen helt annorlunda, ssk, läkare, vårdare, mm. Alla ska de använda tid som istället hade kunnat användas till patientvård för administrativa uppgifter. Jag tänker då närmast på journalhantering, och annan dokumentation som med fördel hade kunnat skötas av utbildat administrativ personal. Förutom alla fel som kommer in i systemet som sedan måste rättas till av administratörerna så har vi den rent språkliga aspekten på det hela. Det smyger in stavfel, grammatikfel osv.

För att rätta till detta och frigöra mera vårdtid åt patienterna så krävs det först och främst ett tydligt politiskt budskap från landstinget gentemot vårdenhetscheferna som har det praktiska genomförande i sin hand. Jag önskar en klar och tydlig signal om bättre stukturer och organisationer inom landstinget.

Vi behöver med andra ord inte höja landstingsskatten som Socialdemokraterna föreslår, det ända som behövs är en omorganisation av process flödet inom sjukvården. Vi står inför stora pensionsavgångar och en allt mindre andel arbetsför befolkning. För att möta detta hot så behövs det en omstrukturering av sjukvården.

Jag har en önskan och en politisk vilja att lyfta upp detta högt upp på den politiska dagordningen. Detta är en fråga som rör hela vår framtida vård. Därför, Låt rätt person vara på rätt plats så sparar vi både pengar men främst skapar vi förutsättningar för en bättre och snabbare patientvård

Thomas Bystedt din kandidat i kommun och landsting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar